Hoe werkt voetreflexologie?

Voetreflexologie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest een eenheid vormen. “Ziek zijn” is een signaal van een verstoorde harmonie. Organen en weefsels kunnen door een lichamelijke aandoening, door psychische stress of een trauma worden aangetast. Ook onderdrukte of onverwerkte emoties zoals angst, verdriet, teleurstellingen of onbegrip kunnen verstoringen in het evenwicht veroorzaken.

Organen en weefsels hebben allen een reflexpunt op de voet. Bij verstoring kan dit tijdens de behandeling merkbaar zijn, o.a. door het ontstaan van pijn, prikkelingen, jeuk, verandering van huid (door bijvoorbeeld eelt of transpiratie) en kleurverschil. Door het geven van een gecontroleerde impuls op deze reflexpunten gaat er een stimulerende werking naar het corresponderende orgaan of weefsel.

Bij voetreflexologie worden dus de uiteinden van zenuwbanen en energiebanen geraakt en worden de bloedsomloop, de lymfestroom en de energiestroom van organen en weefsels beïnvloed. De massage zet aan tot een verbeterde circulatie met als gevolg een gunstig effect op de aanvoer van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof en de versnelde afvoer van afvalstoffen. Tevens werkt een voetreflexmassage balancerend op het meridiaanstelsel. Op deze twee manieren wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ingeschakeld.

Er zijn een tweetal theorieën over de werking van een voetreflexzonemassage:

Neurologisch:
– zenuwbanen –

De voet heeft ongeveer 30.000 zenuwuiteinden. Door gerichte massage worden deze geprikkeld. Het corresponderende orgaan of weefsel dat met die zenuwuiteinden verbonden is, wordt via de betreffende zenuwbaan gestimuleerd.

– podosegmentaal –

Bij de podosegmentale therapie wordt via prikkeling van de huid en dus van de uiteinden van zenuwbanen d.m.v. stokjes het corresponderende orgaan gestimuleerd. Deze methode wordt in Aziatische landen veelal toegepast. Ik gebruik deze methode niet.

– kristallen –

Op de zenuwuiteinden in de voet vormen zich kleine kristallen als gevolg van vervuiling. Als je hierop druk uitoefent middels een specifieke techniek ontstaat een pijnprikkel en komt de doorstroming op gang.

Energetisch:

Meridianen zijn energiebanen. Acupunctuur en shiatsu maken hier gebruik van. De meridianen lopen direct onder het huidoppervlak en staan in verbinding met organen. Een zestal meridianen beginnen/eindigen op handen en voeten en worden dus gestimuleerd door een voetreflexmassage.

Zo heeft een plaatselijke massage van de voeten invloed op andere lichaamsdelen en op de mens in zijn totaliteit. De conditie van de voeten reflecteert de algehele gezondheid. Ik ben nog steeds verbaasd over hoe veel voeten mij vertellen over de cliënt. En de cliënt verwondert zich over het feit dat voelbaar is in het lichaam waar ik aan het werk ben en wat het meteen al doet.

Voetreflex zweverig ? Absoluut een NEE. Anders was ik er al lang mee gestopt. Het wachten is op wetenschappelijke onderbouwing.

Misschien ook interessant voor jou

Geen reacties

Laat een reactie achter