Yes, een lijf zonder stress !!

Hoe maak ik het touwtje minder strak?

Tja, een lijf zonder stress. Heb jij dat?

Zo niet, waar en hoe ervaar jij spanningen in jouw lichaam?

Zo ja, hoe neem je waar dat jouw lijf lekker ontspannen is?

Het onderwerp is veelomvattend en dat laat mijn dagelijks werk ook iedere dag weer zien. Iedereen is anders, ervaart stress anders, gaat er anders mee om, heeft andere behoeften en valkuilen, andere klachten. Vanuit ervaring en kennis weet ik dat oorzaak en gevolg voorspelbaar zijn en dat je er zelf heel veel aan kunt doen als je de inzichten hebt en de klus aangaat.

In deze blog een eerste inzicht in lichamelijke spanningen door niet verwerkte emoties.

Lichamelijke spanningen in dit kader betekenen in ieder geval dat je lijf een signaal afgeeft.

Gespannen schouders, een knoop in de maag, een strakke band om het hoofd, een onrustige buik, gewrichtsklachten, pees- en slijmbeursontstekingen, nekklachten, restless legs is een aantal klachten die rechtstreeks te maken kunnen hebben met een te grote spanningsboog waarop het lichaam reageert.

Het is daarbij niet zo dat je lichaam je in de steek laat. Dit wordt vaak zo ervaren, maar je lijf heeft in de afgelopen jaren diverse, steeds luidere signalen afgegeven. Signalen die te maken hadden met een emotionele disbalans. Het heeft geprobeerd om je op een natuurlijke manier bewust te maken van een te grote spanningsboog op emotioneel gebied.

Zo kan hoofdpijn je vertellen dat je “teveel aan je hoofd hebt”. Een knoop is je maag geeft aan dat iets “zwaar op de maag ligt”. En buikpijn dat je moeite hebt om iets “soepel te verteren”. Dat kan natuurlijk fysiek zijn (voedsel wat niet goed voor je is) maar ook een emotionele belasting. Een stijve nek kan een signaal zijn dat er iets of iemand “op je nek zit”. Gespannen schouders kunnen aangeven dat je “teveel lasten op je schouders draagt”.

De uitdrukkingen en gezegden geven het in feite al aan. In deze oude volkswijsheden schuilt een waarheid. Onverwerkte en onbewuste emoties worden opgeslagen op verschillende plekken in je lichaam: in organen, weefsels, spieren en klieren. Zo vormen ze je emotionele geheugen. Het zijn (oude) emoties waar het lichaam uitdrukking aan wil geven, zodat ze opgelost kunnen worden. Die aandacht vragen, omdat er nog iets dwars zit. Je hebt de signalen genegeerd of zelfs niet opgemerkt. Het lichaam gaat dan over naar intensievere signalen en uiteindelijk wordt “de boel platgelegd” en dat heet een burn-out.

Ik heb ooit een client gehad die in een rolstoel werd gebracht. Zijn benen vervoerden hem niet meer. Toen hij bij mij vanuit zijn rolstoel voor de eerste keer een voetreflexmassage ervoer, kreeg ik – zoals ik zo vaak hoor, de reactie “Zo ontspannen heb ik me al jaren niet gevoeld.” “Ik had de hoop zelfs opgegeven dat ik me nog ooit zo zou kunnen voelen en nu blijkt dat het wel kan !!!!”

Na een maand liep hij weer.

Na driekwart jaar was hij weer aan het werk met de nieuwe inzichten die hij nu had over zichzelf en een bewuste aandacht voor de signalen van zijn lichaam.

Eén van de oefeningen die ik hem, onder mijn begeleiding, heb laten doen en die hij na de eerste sessie als opdracht meekreeg was de oefening “wat zegt mijn lichaam”. Een oefening die je twee keer per dag doet en vijf minuten in beslag neemt. Je gaat rustig zitten of liggen en je ademt daarbij wat dieper in en uit. Je gaat met je aandacht naar je lichaam. Welk stukje van je lichaam voel je en vraagt dus om aandacht ? Wat wil de spanning in dat stukje. Wil het groter worden, wil het inkrimpen, wil het zich verplaatsen.

Het enige wat je hoeft te doen is het de regie geven en te volgen. Dat kan vreemd zijn. Je verstand zal er niks van snappen en dat is okay.

Volg maar wat er gebeurt als je de spanning laat doen wat het wil. Je zult merken dat er wat gaat veranderen. Soms wordt het eerst erger, vaak wordt het minder, gaat de spanning weg of verplaatst de spanning zich. Dan ga je op die nieuwe plek weer volgen. Wat wil het ?Gewoon laten doen. Totdat de vijf minuten voorbij zijn.

Wat je in feite doet met deze oefening is een energieblokkade (voor een deel) losmaken.

Een energieblokkade die gevoeld wordt als spanning wordt immers veroorzaakt door een lichamelijke, emotionele of psychische overbelasting. Omdat jij niets met die overbelasting hebt gedaan en soms zelfs alleen maar verder hebt verergert doordat je er geen rekening mee hebt gehouden, parkeert jouw lichaam die spanning op een specifieke plek die voor iedereen voorspelbaar anders is.

Dat waar jij “last van hebt”, laat je weer stromen, zodat de blokkade opgeheven wordt, de spanning vermindert en de klachten afnemen. Soms weet je ineens wat de emotie of de ervaring was waaraan je hebt gewerkt, soms stromen er ineens tranen en weet je niet waarom, soms krijg je het enorm koud van binnen en helpt het alleen als je gaat bewegen, vaak is de innerlijke rust al meteen waarneembaar en ervaar je dat “het touwtje nu niet meer strak staat”.

Blog: lichaamsgerichte therapie

Hetty Jansen

Misschien ook interessant voor jou

Geen reacties

Laat een reactie achter